NOSEWORK

Aktiviteten där hunden får använda sitt främsta sinne – luktsinnet!

KRISTINA LARSSON

MED NOSEN PÅ

Nose work är ett av många olika roliga nosarbeten man kan utöva med sin hund. Alla hundar, stora som små kan utföra denna sport. Hunden får här jobba med sitt främsta instrument – nosen.

Vad är nose work?
I denna sport ska hunden söka efter vattenbaserad doftolja av antingen eukalyptus, lagerblad eller lavendel. Det är en perfekt aktivitet för din hund då det både är roligt samtidigt som hunden får en nyttig uppgift att utföra. Detta ger ofta en nöjd och trött hund!

I januari 2017 blev nose work en officiell tävlingsgren i Sverige.

Så här kan ett moment för behållare se ut.

Inlärning
Det finns flera olika sätt att presentera doften för hunden. Det gäller att doften blir värdefull. Alla hundar är olika och behöver olika belöningar vid inlärning, och viktigast är att din hund  tycker att det är roligt med doften. En del hundar gillar leksaker, andra mat eller godis. Hitta det som din hund gillar bäst och belöna med detta.

Doftkälla
Ofta använder man möbeltassar att droppa en droppe dofthydrolat på som man sedan lägger i en behållare. Dessa behållare använder man för att lära in doften och för att gömma doften på olika platser. Det är viktigt att man belönar hunden direkt när den hittar doften.

Behållare
Pizzakartonger är bra att börja med som behållare då man kan lägga doft och godis i samma kartong så hunden får belöningen direkt. Flera förslag på behållare är krukor eller burkar som är lätta för hunden att hitta doften i.

Dofter
Första doften man lär in om man vill tävla i nose work är eukalyptus. Nästa doft är lagerblad och sist lavendel.

Innan tävling
För att börja tävla i nose work behöver man göra ett doftprov som visar att hunden vet vad den ska leta efter. Det är även för att visa att föraren vet hur denne ska läsa av sin hund när den hittar doften. Provet gäller bara för ekipaget som tagit provet. Ska hunden tävla med flera förare behöver alla förarna göra doftprov med hunden.

Tävlingsklasser
Klasserna i nose work börjar med klass 1 som består av fyra moment om det är en TSM (tävling i samtliga moment). Inomhus, utomhus, behållare och fordon.

Man kan även tävla i TEM (tävling enskilda moment) Då är det exempelvis fyra fordon- eller inomhussök istället för olika moment.

Exempel på utomhussök.
Exempel på inomhussök.

Uppflyttning
När man har fått tre diplom i t.ex. klass 1 TSM får man välja om man vill flytta upp till klass 2 i TSM. Samma gäller vid uppflyttning till klass 3 som är den högsta klassen.

Det finns mycket att skriva om denna roliga sport, men detta är iallafall en början.

Vill ni veta mer om nose work, skriv till info@amerikanskcocker.se eller läs mer på Svenska Nose Work Klubbens hemsida.

NOSEWORKSKOLAN

MICROSÖK

FOKUS PÅ EN DETALJ

Ofta när man tränar nose work så blir träningen ungefär som ett tävlingssök – man sätter ut en eller fler doftkällor i ett område, och ber hunden att leta rätt på dom.

Men i denna övning så fokuserar vi i stället på en detalj av ett tävlingssök. Genom att begränsa sökområdet, som i filmen där vi använder en hundsäng, och bara vrida och vända på sängen medan hunden har ryggen vänd, så minimerar vi själva söktiden men maximerar antal belöningar och sök-repetitioner.

Om ni inte har någon som kan hjälpa till med att vända på hundsängen (eller vad ni har valt att använda) så prova med att själv stå kvar vid gömman, men kasta iväg godisbiten så hunden inte uppfattar att du har vänt på sängen.

Lycka till och glöm inte att ”gilla” filmen om ni tyckte den var bra!

MISSA INTE NÅGRA AV VÅRa ROLIGA AKTIVITETER!

BLI MEDLEM